49 Idea Tatu Maori – simbol utama dan maknanya

Tatu Maori atau tradisional juga ta moko dipanggil, adalah salah satu tato yang paling popular dengan kecemerlangan. Akhir-akhir ini tatu sedemikian agak bergaya sekali lagi. Kedua-dua lelaki dan wanita seperti ini jenis tatu suku dan sering disengat di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan. Pada masa kini, tentu saja, kaedah tatu berbeza jauh dari yang tradisional yang digunakan di Polynesia dan New Zealand oleh puak-puak asli. Walau bagaimanapun, kami ingin mengatakan beberapa perkataan tentang tradisi kuno tatu Maori.

Tatu Maori Polinesia kembali dalam fesyen

tribal motif maori upper arm tattoo men tato

Mana yang Maori?

Inilah sebenarnya nama orang asli dari New Zealand, yang berasal dari Polinesia. Tidak ada yang boleh mengatakan tepat ketika Maori menginjakkan kaki di pantai New Zealand untuk kali pertama. Tetapi hakikatnya adalah bahawa orang-orang ini mempunyai budaya utuh yang kaya dengan adat dan adat yang unik yang tidak diketahui dan tidak dapat dimengerti oleh orang Eropah.

Ritual sebegini adalah tatu. Ini selalu dianggap suci oleh Maori dan dianggap sebagai permulaan yang sangat istimewa.

Maori juga orang-orang yang agak agresif yang terdiri daripada pelbagai suku kaum, yang sering duduk selain dalam peperangan. Sekitar pertengahan abad ke-18, kehidupan yang Maori telah berubah dengan cepat dan dengan penyelesaian New Zealand oleh orang Eropah yang, malangnya, bukan sahaja membawa senjata mereka, tetapi penyakit mereka. Klik di sini untuk membaca fakta yang lebih menarik tentang sejarah dan budaya Maori asli.

Wanita maori dengan tatu muka

Maori wanita tattoo patung kayu muka
Seni tatu tradisional

Satu-satunya yang mengetahui rahsia tatu Maori adalah sentiasa tohunga ta moko, yang bermaksud tuan tatu. Dia adalah salah seorang yang paling dihormati dan bijak dari suku dan mempunyai hak eksklusif untuk tato para suku. Kerana kepala dianggap sebagai bahagian paling mulia dari tubuh dalam budaya Maori, para prajurit khususnya telah menghiasi wajah mereka dengan tato. Wanita, tidak seperti lelaki, cenderung untuk tatu dagu dan bibir mereka. Secara tradisinya, Maori tidak menggunakan jarum apabila tatu seperti yang mereka lakukan sekarang. Sebaliknya - instrumen - instrumen tohunga ta moko digunakan adalah pisau dan pahat khas juga (Uhi) dipanggil.

Tattoo Maori Artful for Men

lengan bahu tatu maori lelaki

Sebagai peraturan, ini dibuat dari tulang albatross, gigi hiu atau batu. Dan begitu, tatu Maori tidak disengat, tetapi secara literal dipahatkan ke dalam kulit. Dakwat tatu tradisional diperolehi semata-mata daripada produk asli - abu kayu, dengan ulat cendawan khas atau Dammerharz, bercampur dengan minyak haiwan.

Tatu bermula pada masa kanak-kanak dan proses ini berlangsung sehingga usia tua. Melalui simbol-simbol dan tanda-tanda yang berlainan, peristiwa yang paling penting dalam kehidupan orang tatu itu diberitahu serta status, kekayaan dan watak mereka.

Seorang pahlawan Maori muda dengan tipikal Ta Moko di wajahnya

Maori-tattoo-young-pahlawan-muka tatuMotif tatu Maori yang paling penting

Setiap tatu Maori tunggal adalah unik dan sangat rumit. Dan walaupun apa-apa tatu pada ciri-ciri khusus setiap orang dan kisah hidup mereka telah disesuaikan, sudah ada beberapa tanda-tanda dan simbol-simbol yang sangat berpengaruh untuk Maori tatu dan biasa. Sebahagian besar juga kini seringkali suka tatu cukur dalam jenis ini dan disukai oleh ramai orang. Ini termasuk - Tokek, Tikis, watak-watak Enata, penyu, kerang, pari kola, jerung gigi, ombak, bintang dan matahari.

Apa yang dipanggil Marquesas salib juga secara tradisinya sangat popular dan mempunyai empat arahan dunia. Simbol ini juga bermaksud keseimbangan dan keharmonian dan harus memberi kestabilan dan keamanan orang tato. Lelaki boleh menyengat simbol ini walaupun hari ini, terutamanya sebagai tato lengan atas suku juga digabungkan dengan watak dan elemen lain.

Maori Tattoo - tumpuan Marquesas Cross

Maori tatu atas tatu lelaki lengan

Tiki adalah salah satu watak yang paling ketara dan terukir di dunia pada masa kini. Pada mulanya, ia mewakili manusia pertama dan bergantung kepada organ yang ditarik - mata, hidung, mulut, dan sebagainya, tatu juga dikaitkan dengan makna yang berbeza.

Tiki yang digabungkan dengan ujung tombak yang bergaya

maori tatu idea motif puak lelaki tatu

Tokek itu kita semua tahu dan saling mencintai. Cicak-cicak comel New Zealand ini berdiri untuk nasib dan perlindungan daripada penyakit. Dalam tradisi Maori, dipercayai bahawa tokek dapat berbicara dengan para dewa dan oleh karenanya dianggap makhluk suci. Individu atau sebagai sebahagian daripada tokek tato yang lebih besar juga kelihatan sangat berkesan secara umum dan cepat menjadi penangkap mata.

Tatu payudara dengan simbol tokek

motif sebenar tatu tatu atas

pari kola adalah antara simbol maritim yang paling popular dalam reka bentuk tatu Maori. Sangat kerap disengat di belakang dan dihiasi dengan banyak motif yang lebih kecil. Skates berdiri untuk kuasa dan ketegasan. Sebagai contoh, seorang pahlawan yang berani agak wajar dalam memberikan tanda itu.

Manta Rays sebagai tatu belakang

Maori tatu belakang tatu wanita belakang

penyu Di seluruh kawasan Polynesian mereka dianggap pelaut terbaik di lautan dan dengan demikian makhluk-makhluk ini dianggap sebagai simbol panjang umur, kebahagiaan dan ketahanan.

Tato penyu dikombinasikan dengan gigi jerung kecil

motif penyu tatu lengan atas lelaki

Juga semua makhluk laut lain dihormati oleh suku Maori dan dilihat sebagai penting. Sebagai contoh, berdiri ikan lumba-lumba untuk persahabatan, keharmonian dan kegembiraan dan sotong melambangkan kecerdasan tinggi dan pengetahuan tidak habis-habisnya.

Matahari Sama seperti budaya Eropah kuno atau lain-lain, ia bermaksud kemegahan, kuasa dan kekayaan dan tidak jarang bagi ilahi.

Tatu bawah Maori tatu dengan matahari yang bergaya

Maori tatu motosikal suku tatu kaki

Temui simbol tatu Maori yang lain di galeri gambar kami dan ketahui lebih lanjut mengenai makna mereka. Fikirkan watak-watak mana yang lebih sesuai untuk anda dan mana yang anda ingin ditikam dalam masa terdekat.

Bahagian badan mana yang sesuai untuk anda? Mungkin kerja atau gaya hidup anda tidak semestinya membolehkan anda memakai tatu pada badan terbuka? Atau mungkin sebaliknya?

Pasukan editorial ingin anda mencari dan mencari yang menyeronokkan!

Idea tatu lengan Maori untuk lelaki

tatu puisi tatu maori miskin

Tatu paha halus untuk wanita

tatu kaki maori motif wanita tatu

Atau halus di bahu

bahu idea maori wanita maori

Ketahui mana Maori Tattoo sesuai untuk anda!

motif bahu ayir tatu bahu

bahu maori maori tatu idea lelaki

siku tatu lelaki idea tatu

tatu maori halus merah hitam

motif geometri tatu maori suku tatu

belakang maori tatu idea tatu wanita

tatu kepala maori motif suku tato lelaki

lelaki tato maori tato idea suku motif tatu tatu maori tatu lelaki idea atas lengan kaki dada

Maori motif kembali tatu lelaki

maori tatu wanita tatu sampingan pinggul

Maori tatu idea wanita tatu lelaki

Maori lelaki tatu leher leher tatu

Maori tatu tato atas tato lelaki

Maori tatu bahu lelaki idea tatu

maori tatu motif haiwan suku

tatu atas tatu zealand baru

tatu atas tatu maori tatu lelaki

lengan atas bahu maori tatu gagasan skate

tatu tangan tatu lelaki tatu maori motif

Lengan atas tatu maori motif suku

lengan atas lengan tatu maori motif

skate motif maori tatu idea

kembali maori tatu idea lelaki tatu

bahu maori motif tatu lelaki tatu

tatu bahu idea tatu suku

motif bintang maori tatu idea lelaki tatu

tatu reka bentuk maori motif lelaki tatu

motif puak maori tatu idea tato lelaki lengan atas

motosikal suku maori tatu atas lelaki lengan

lengan tatu matahari lengan

tato motif lengan maori motif

tatu tribal maori motif atas lengan

tatu tatu bahu tatu maori

lengan maori tatu idea

lengan atas lengan maori tatu lelaki tatu