Arkitek Terkenal – Kehidupan dan Kerja Zaha Hadid

Arkitek yang terkenal: Proses penciptaan Zaha Hadid dalam lukisannya

Pada 31.10.2016 Zaha Hadid akan bertukar 66. Sayangnya, arkitek terkenal itu meninggalkan kami cukup awal. Melalui kerja beliau, dia tetap bersama kami untuk masa yang lebih lama dan juga di kalangan rakyat generasi berikut.

Pada kesempatan hari lahirnya, Archidaily telah menerbitkan sebuah artikel hebat tentang bagaimana proses kreatif Zaha Hadid tercermin dalam lukisan dan lukisannya. Walaupun kelewatan itu, kami ingin memperkenalkan anda kepada bahan hebat ini.

Bentuk luar biasa dan konsep futuristik telah direalisasikan terima kasih kepada jenius Zaha Hadid

zaha hadid arkitek yang hebat

Zaha Hadid telah menjadi terkenal di peringkat antarabangsa kerana mengejar konsep seni bina asal dan avant-garde. Di dalamnya dia dapat mencerminkan cara hidup moden. Kerja-kerja beliau berdasarkan banyak kajian topografi, yang sekali lagi digambarkan oleh karya-karya pelukis yang mengalir, fleksibel dan ekspresif.

Mereka berjaya menyampaikan dinamik kehidupan moden dan karya Zaha Hadid.

Arkitek yang bijak menetapkan matlamatnya yang tinggi dan menikmati kejayaan besar

arkitek terkenal zaha hadid
Dalam ingatan arkitek arkitek terkenal ini telah membuat pilihan gambar mereka. Melalui ini, anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas tentang proses kreatif mereka. Mereka juga mempunyai arti sejarah penting. Ini mungkin akan meningkat dengan masa dan membantu banyak pengkritik dan pihak yang berminat lebih memahami falsafah di belakang seni bina abad ke-20 dan abad ke-21.

Arkitek yang terkenal - latihan dalam abstraksi

arkitek terkenal dan keajaiban seni bina mereka

Fantasi arsitek terkenal itu hanya tidak mengenal sempadan

gambar zaha hadid memukauImej Zaha Hadid adalah kajian seni bina dan latihan dalam abstraksi yang mempengaruhi ketiga-tiga dimensi. Pendekatan artistiknya mewakili pandangan dunia yang inovatif. Keterbatasan fizikal reka bentuk dipersoalkan dan asas-asas kreatif kerjanya menjadi jelas.

Terkenal Arhitekten - Inspirasi Awal Zaha Hadid

Dalam kerjayanya yang terdahulu, Zaha Hadid sangat dipengaruhi oleh artis Kasimir Malevich. Dia memotivasi mereka untuk menggunakan warna sebagai cara dalam penyelidikan seni bina. Pada tahun 80-an Zara Hadid menyedari projek pertamanya. Mereka telah berdasarkan banyak tahun penerokaan teoritis tentang subjek "reka bentuk seni bina".

Beberapa kajian seni bina yang terukir yang muncul pada dekad ini kemudiannya direalisasikan sebagai sebahagian daripada projek pembinaan utama.

Kajian landskap bandar

Lukisan pertama oleh Zaha Hadid adalah esei dalam bidang penyelidikan bandar bandar. Ini menggambarkan rancangan yang lebih besar untuk sambungan yang luas di dalam dan di antara bandar-bandar yang berbeza.

Contoh terkenal dari zaman ini adalah lukisan "The Peak". Di dalamnya, arkitek terkenal cat gunung buatan di sebelah Hong Kong, yang akan menawarkan penduduk melarikan diri dan pemulihan dari bandar besar.

"The Peak" mengingatkan kita tentang komitmen sosial kita untuk pemuliharaan dan pemeliharaan ruang hijau

salah satu daripada arkitek terkenal yang paling terkenal

Dalam "Dunia (89 darjah)" Hadid meneroka pelbagai kemungkinan teknologi baru dan pengaruh mereka terhadap reka bentuk seni bina. Kerja ini adalah komposisi abstrak yang sangat mengingatkan pandangan satelit bumi. Perspektif datang hanya dari sudut yang tajam, yang memberikan prospek momentum yang kuat. Susun atur diseberang oleh cakrawala luas yang melengkung. Pergerakannya bertujuan untuk menggambarkan perubahan berterusan dalam gaya hidup kontemporari.

Arkitek Terkenal - "Dunia (89 darjah)"

bumi dari sudut yang berbeza

Kajian grafik ini pada masa yang sama memperoleh pemerolehan baru landskap bandar yang sedia ada. Ini juga berlaku dalam kerja "Bangunan Besar Trafalgar Square."

Terdapat dua idea inovatif yang sangat penting di sini. Di satu pihak, podium awam diadakan untuk menyambung semula tradisi pertemuan jalan awam. Bangunan ini juga mempunyai bangunan dengan teres awam yang sesuai dengan banyak mercu bandar dari ketinggian.

Idea-idea asal Zaha Hadid memberi kita peluang untuk meneroka konsep bandar bandar-bandar utama dari perspektif yang berbeza

bangunan persegi trafalgar

Persaingan untuk pengembangan Berlin Barat

Zaha Hadid juga menyertai pertandingan untuk mengembangkan Berlin Barat. Projeknya dipanggil "Victoria City Aerial" dan ia adalah mengenai konteks bandar yang dianjurkan di pelbagai peringkat. Oleh itu arkitek ingin mewakili beberapa kedai dan tapak kebudayaan di kawasan ini.

Projek moden dan inovatif untuk Berlin Barat termasuk jalan membeli-belah yang paling popular di ibu kota Jerman - Kurf├╝rstendamm

menghidupkan berlin barat dan membina semulanya

Bentuk yang tidak konvensional dan reka bentuk yang luar biasa mendasari projek Hadid

projek kurtfuerstendamm di berlin

Dalam projek lain, dia melukis ideanya untuk memperluaskan Hafenstrasse di Hamburg. Ia adalah tentang meletakkan ruang di kawasan bandar, yang dicirikan oleh hirarki rumah menegak. Esai grafiknya menawarkan urutan pembinaan berterusan dengan teres yang membawa kepada Elbe.

Zaha Hadid telah membangunkan gaya seni bina yang baru

Projek pelabuhan hamburg berfungsi sebagai sambungan ke sungai

Zaha Hadid juga telah ditugaskan untuk mewujudkan satu siri esei indah untuk pameran Rusia avant-garde "The Great Utopia" di Muzium Guggenheim di New York. Beliau menyedari penafsiran Menara Tatlin, monumen Vladimir Tatlin, dicipta untuk Komunis Antarabangsa Ketiga (1919-1920).

Borang-borang ini bergabung antara satu sama lain dan mewujudkan perasaan yang luar biasa di penonton

lukisan hamburg arkitek terkenal

Di samping itu, dia bereksperimen dengan pelukis Rusia seperti Kasimir Malevich dan lain-lain. Dari hari-hari pelajarnya hingga tahun-tahun terakhir kerjanya, Zara Hadid menggunakan lukisan sebagai persediaan untuk kerjanya sebagai seorang arkitek. Ia menunjukkan bahawa kita tidak boleh berhenti bereksperimen. Walaupun dia telah melukis sepanjang hidupnya dan menyertai banyak pameran, dia enggan dikenali sebagai pelukis. Beliau sentiasa menekankan bahawa kerja-kerja ini hanya terdiri daripada sebahagian daripada proses penyelidikan dan perancangannya sebagai arkitek.

Arkitek Terkenal - Zaha Hadid melangkaui sempadan biasa

Konsep stesen bomba Vitra

Imej unik mereka meletakkan asas untuk gaya seni bina baru yang menakjubkan

projek dipanggil untuk hidup

Idea abstrak sudah mengambil bentuk dan bentuk - Pusat Kebudayaan Heydar Aliyev di Baku, Azerbaijan

mengenakan bangunan di Baku

Bangunan itu mengagumkan dengan bentuk fleksibelnya, yang akan menjadi anggunben dan gelombang air yang elegan

zaha hadid dan karya seni bina beliau

zaha hadid dan ideologi inovatifnya baku

pusat budaya azerbaijan di dalam

Di Beijing, kami masih mencari karya hebat oleh arkitek

pusat Beijing yang kagum

bentuk dan angka yang menakjubkan di cina

Bentuk fleksibel yang sungguh menggembirakan

Arkitek Terkenal - Bangunan BMW Central di Leipzig

bmw tengah di Leipzig

Di menara ini di Hong Kong, lantai kelihatan seperti satu sama lain

zaha hadid dan projek-projeknya yang terkenal

hong kong dan menara ajaib yang indah

seni bina yang menarik yang menarik pelancong

Arkitek Terkenal - Di Shanghai, satu lagi projek telah direalisasikan oleh Zaha Hadid

Sky SOHO

shanhai sky soho

bangunan itu hidup melalui jalan-jalan

projek yang bercita-cita tinggi tetapi tidak mustahil

Dongdaemun Design Plaza di Seoul, Korea Selatan

  Seoul dan bangunan yang mengenakan

Menakutkan seni bina dunia baru

seni bina zaha hadid di seoul

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − = 41