Arkitek Terkenal – 4 wanita yang berani dan berbakat

4 arkitek terkenal lain yang juga wanita

Lina Bo Bardi, Anne Tyng, Norma Merrick Sklarek, Denise Scott Brown - empat arkitek wanita terkenal yang mempelopori gaya arsitektur global

Nama-nama wanita di kalangan arkitek terkenal jarang di zaman moden. Topik ini adalah pantang larang pada abad ke-19 dan pertengahan abad ke-20. Para wanita memerlukan sokongan lelaki yang kuat untuk berkembang dalam bidang reka bentuk dan seni bina, walaupun mereka sangat berbakat.
Banyak karya arkitek dan pereka terkenal yang tidak dapat dibayangkan tanpa sumbangan wanita. Mereka bertanggungjawab untuk banyak inovasi sosial dalam bidang ini, yang mungkin dijelaskan oleh sifat wanita yang lebih bersemangat mereka.
Empat wanita yang dimaksudkan untuk artikel ini berdedikasi layak mendapat tempat yang layak di kalangan arsitek terkenal dan telah memainkan peranan penting dalam pembangunan gaya global melalui biografi mereka. Ini adalah kerana biografi unik mereka, yang pada masa yang sama mempunyai hubungan kuat antara Eropah dan Amerika Syarikat, tetapi pada masa yang sama dikaitkan dengan tempat tinggal, kerja atau asal-usul yang lama di benua lain.

Lina Bo Bardi

arkitek terkenal wanita lina bo bardi

Lina Bo Bardi Itali menghabiskan banyak masa di Brazil dan bekerja. Ia sebahagiannya dibayangi oleh futuris seperti Oscar Niemeyer. Lina Bo Bardi kekal dalam ingatan ramai sebagai seorang arkitek yang selalu menganggap orang sebagai keutamaan pertama dalam kerjanya.
Dia merancang kerja seni bina yang indah, yang sangat popular oleh penduduknya.

Lina Bo Bardi dilahirkan pada tahun 1914 dan lulus dari Universiti Rome Architecture. Di sana beliau membuka pejabatnya pada tahun 1942. Tak lama kemudian, ia telah musnah dalam serbuan pengeboman. Ini, bersama-sama dengan bilangan pesanan yang sedikit telah menyebabkan mereka mencari kawasan lain untuk merealisasikannya sendiri.
Pada tahun 1943 dia ditawarkan kedudukan ketua majalah Domus.

Arkitek yang berbakat di kerusi lounge yang dirancangnya

arkitek terkenal wanita lina bo bardi lounge chair
Pada tahun 1946 dia pergi ke Brazil, di mana dia semula jadi selepas lima tahun. Dia ditugaskan dengan perancangan Muzium Seni di Sao Plaolo. Kemudian ia menjadi salah satu bangunan yang paling penting di Amerika Latin. Reka bentuknya dicirikan oleh beberapa unsur radikal, termasuk salah satu kerusi moden yang pertama di Brazil.
Pada tahun 1948, Lina Bo Bardi membuka Studio Studiod'Arte Palma bersama seorang lagi arkitek Itali. Bersama mereka telah membuat perabot yang diperbuat daripada kayu lapis dan bahan-bahan tipikal Brazil yang lain.
Pada tahun 1951 beliau merancang rumah kaca, kediamannya sendiri dan karya seni moden yang moden di Brazil.

arkitek terkenal wanita lina bo bardi furniture

Kerusi mangkuk yang direka oleh Lina Bo Bardi pada tahun 50-an telah dibuat oleh Arper

arkitek terkenal wanita lina bo bardi arp mangkuk kerusiBeliau telah dijemput pada tahun 1958 sebagai pengarah Muzium Seni Moden Bahia, di Salvador da Bahia. Selepas rampasan kuasa tentera, dia kembali ke Sao Paolo pada tahun 1964, dan sejak itu reka bentuknya telah dipermudahkan. Dia menggambarkan kerja akhir ini sebagai "arquiteturapobre" (seni bina yang buruk).

Anne Tyng

arkitek terkenal anne tyng louis kahn

Anne Tyng juga layak tempat yang sesuai di bawah nama-nama arkitek terkenal. Dia dilahirkan di China pada tahun 1920 dalam sebuah keluarga mubaligh Gereja Episcopal. Ini memainkan peranan penting dalam reka bentuk Louis Kahn, dengan siapa dia mendapat seorang anak perempuan.
Pada tahun 1942, dia dimasukkan ke Harvard Graduate School of Design dan merupakan salah seorang wanita pertama di sana. Dia belajar dengan Walter Gropius dan selepas tamat pengajian beliau bekerja di banyak pejabat di New York. Dia berpindah ke Philadelphia untuk bekerja untuk Stonorov & Kahn untuk bekerja.

Seni bina moden dan geometri yang sempurna

arkitek terkenal anne tyng seni bina moden

Arkitek sentiasa mempunyai kelemahan untuk pepejal Platonik

arkitek terkenal anne tyng platonic body
Selepas syarikat itu hancur, dia terus bekerja untuk Kahn. Dia tidak pernah membina sebuah bangunan dengan sendirinya, tetapi dia berkongsi keghairahan Kahn untuk geometri, dan itu penting untuk karyanya. Ramai merujuk kepada Anne Tyng sebagai muziumnya.
Kerja-kerja beliau, yang telah banyak dipengaruhi olehnya, termasuk TrentonBath House dan Galeri Seni Yale.

Norma Merrick Sklarek

arkitek terkenal norma merrick sklarek seni bina moden

Norma Merrick Sklarek telah memainkan peranan perintis dalam bidang seni bina. Beliau adalah orang Amerika Afrika pertama yang mendapat lesen untuk profesion ini, yang pertama di California dan juga ahli wanita pertama Institut Arkitek Amerika.
Dilahirkan di Harlem, Norma Merrick Sklarek mendapati sukar untuk bekerja dengan syarikat dari New York. Walaupun tamat pengajian dari Columbia University tidak cukup untuk mengatasi prasangka terhadapnya sebagai seorang Amerika Afrika. Akhirnya, dia mendapat pekerjaan di SkidmoreOwings&Merill.
Pada tahun 1960, dia berpindah ke California untuk bekerja untuk Gruen Associates. Di sana dia merasakan tekanan yang besar akibat jantina dan warna kulitnya. Walaupun kesukaran ini, dia berkembang pesat dalam hierarki dan menjadi pengarah syarikat pada tahun 1966. Semasa kariernya, beliau memperoleh reputasi sebagai arkitek projek yang sangat baik, dengan kerap menyiapkan projek-projek utama. Contoh utama ialah Terminal 1 di LA dan bangunan kedutaan AS di Tokyo. Kedua-duanya harus menyedari mereka di bawah tekanan masa dan dengan anggaran yang terhad.

Bangunan bersejarah Terminal 1 di Lapangan Terbang Antarabangsa di Los Angeles

arkitek terkenal norma merrick sklarek terminal one los angeles

Kedutaan AS di Tokyo

arkitek terkenal usa embassy tokyo norma

Norma Merrick Sklarek meninggalkan syarikat Gruenand Associates pada tahun 1980 dan tidak lama kemudian dia mendirikan Sklarek, Siegel dan Diamond. Dari segi sejarah, ini kekal sebagai perniagaan wanita yang pertama sahaja berjaya.
Norma Merrick Dengan kejayaannya, Sklarek telah melakukan tugas khas untuk mengatasi masalah perlumbaan.

Denise Scott Brown

arkitek terkenal denise scott brown

Denise Scott Brown, bersama dengan suaminya, Robert Venturi, mempunyai kesan besar terhadap pembangunan senibina dan reka bentuk abad ke-20. Perubahan perspektif mengenai topik ini telah membawa kemasyhurannya, tetapi juga banyak kritikan. Ia mempengaruhi pandangan ramai tentang modenisme dan reka bentuk bandar dari pertengahan abad ke-20.
Ciri-ciri diskriminasi pada masa itu adalah hakikat bahawa suaminya memenangi Hadiah Pritzker pada 1991 dan dia tidak disebutkan.

Arkitek dengan suaminya Robert Venturi

arkitek terkenal denise scott brown robert venturi

Dia dilahirkan pada tahun 1931 di Rhodesia Utara. Beliau belajar seni bina di Afrika Selatan dan London. Pada tahun 1958, dia berpindah ke California, bersama suaminya yang pertama, Robert Scott Brown. Dia meninggal dunia dalam kemalangan kereta setahun kemudian.
Pada tahun 1960 beliau menamatkan ijazah tuannya dalam perancangan di University of Pennsylvania. Dia juga mendapat ahli fakulti. Di sini dia bertemu suami dan rakan masa depannya Robert Venturi.

Denise dan Robert melakukan kerja kreatif

arkitek terkenal denise scott brown robert venturi projects

Denise Scott Brown banyak mengembara dan menyebarkan minat dalam reka bentuk dan seni bina bandar, di mana mereka masih tidak menikmati populariti. Dia mempunyai pengaruh yang kuat di Los Angeles dan Las Vegas.
Bersama dengan suaminya dan penjelajah perkotaan Steven Izenour, dia adalah penulis karya teoretis lambang Belajar Dari Las Vegas: The Symbolism yang Terlupakan dalam bentuk Senibina. Buku ini diterjemahkan ke dalam bahasa Jerman di bawah tajuk Belajar dari Las Vegas: Iconografi dan Simbolisme Senibina Kota Perniagaan (Yayasan Bauwelt).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1