penjagaan kayu petak boxwood yang membentuk taman dan landskap

 Boxwood - tumbuhan dengan banyak potensi reka bentuk

 

Buxus sempervierens, kerana kayu kotak biasa dinamakan secara saintifik, adalah pokok renek dan pokok kecil yang tumbuh subur dan sangat perlahan. Sekitar 70 spesies yang diketahui berasal dari Eropah Tengah, Eropah Barat Daya, Afrika Utara dan Asia Barat.

Di iklim sederhana, ia boleh mencapai ketinggian sehingga 8 meter, sedangkan di kawasan pengedaran subtropika dapat mencapai 20 meter. Sama ada sebagai tumbuhan lindung nilai atau sebagai tumbuhan spesimen yang berdiri sendiri, kotak kayu, melalui dedaunan yang padat, tumbuhan bersyukur untuk reka bentuk taman mana-mana.
Daunnya adalah 1 hingga 2.5 inci panjang, ovate menjadi bujur-elliptic dan berkilat hijau gelap di bahagian atas. Bahagian bawah jelas lebih ringan dan membosankan dengan kelebihan lembaran terbalik ke bawah.

Reka bentuk lindung nilai taman sebagai seni

boxwood memotong landskap taman dan landskap
Bunga-bunga itu muncul dari bulan Mac hingga Mei di dalam axils daun dan berbunga, bunga kekuningan dan wangi yang wangi. Ini biasanya terdiri daripada bunga betina terminal dan beberapa bunga lelaki sisi. Oleh itu, kotak kayu itu juga digambarkan sebagai getrenntgeschlechtig monoecious.

kotak kayu memotong tumbuhan pasu tumbuhan idea

Penanaman dan penjagaan - satu perkara yang mudah

Sebelum menanam, tapak harus dipilih dengan teliti untuk kegunaannya sebagai tumbuhan lindung nilai atau spesimen, kerana kotak kayu mungkin menjadi megah dari masa ke masa. Pokok-pokok kotak tumbuh dan berkembang dengan baik di cerah hingga ke tempat yang agak teduh. Tanah berkapur dan humus yang kaya mempromosikan pertumbuhan kotak kayu. Sebelum menanam kotak kayu dan lubang penanaman dengan teliti disiram. Untuk mengisi lubang tumbuhan, campuran kompos dan tanah yang boleh didapati secara komersial telah terbukti bernilai. Penyiraman harian dalam fasa pertumbuhan menjamin keberhasilan penanaman. Kotak kayu, seperti semua daun renal, cenderung kepada radang pada tempoh fros yang lama. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menyiram peti kayu cukup pada musim gugur.

boxwood cut garden tanaman reka bentuk taman kreatifOleh kerana pertumbuhan yang agak perlahan, ia memerlukan kurang nutrien daripada tanaman lain. Persenyawaan dengan baja Kalimagnesium dan ramuan tanduk pada akhir bulan Ogos dan awal September adalah cukup mencukupi. Baja yang mengandungi nitrogen akan digunakan dengan sangat pesat, kerana persiapan ini dapat mempromosikan penyakit kulat.

penjagaan kayu petak boxwood reka bentuk geometri angka

Meningkatkan - bukannya membeli

Pokok peti boleh dengan mudah didarab dengan keratan. Untuk tujuan ini, kira-kira 10 sentimeter panjang pucuk dua tahun dipotong pada musim gugur. Daun yang lebih rendah dikeluarkan dan pucuk kemudian diletakkan rata dalam tanah potting. Di dalam bilik, tetapi tanpa radiasi sinaran langsung, cawangan tidak lama lagi selepas akar-akar baru dan boleh ditanam pada musim bunga berikutnya di destinasi baru mereka.

boxwood memotong kawasan pasu tumbuhan pasu

Perosak - tulah semua tumbuhan

Sama seperti semua budaya, kotak kayu tidak terkecuali daripada penyakit dan perosak. Pemula boxwood yang berasal dari China telah dapat menegaskan dirinya semakin banyak untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Dia meletakkan kotak kayu keras itu dan telah memusnahkan semua stok. Pengumpulan ulat, atau penyemburan pada separuh kedua bulan April dan pertengahan bulan Julai dengan semburan yang sesuai, boleh menghancurkan Zünslerpopulationen yang kuat.
Lebih banyak mengenai perosak, seperti itu. Sebagai contoh, aphids atau penyakit kulat, lawati egarden.de.
Di sini, di egarden.de, petua penyelenggaraan yang lebih terperinci dan sangat baik untuk kayu kotak boleh didapati. Juga pelbagai aksesori taman seperti lampu taman dan barbeku taman, serta pelbagai alat taman adalah komponen menarik laman utama yang sangat jelas ini.

boxwood memotong angka geometri taman dan lanskap

Potong yang betul - tiada rahsia

Dalam seni taman abad-abad yang lalu, kotak kayu, sebagai tanaman lindung nilai atau spesimen, selalu memainkan peranan kreatif yang penting. Selama bertahun-tahun, ia telah dibentuk dan dipelihara. Pelbagai bentuk, seperti piramid, sfera atau angka hiasan, boleh dengan mudah dan mudah dihasilkan dan diselenggara dengan gunting tajam yang betul (yang dipanggil gunting kotakwood).
Terdapat beberapa peraturan asas yang perlu dipertimbangkan untuk mengeksploitasi ciri-ciri pertumbuhan yang berkesan.

Reka bentuk hedging taman penjagaan boxwood
Kotak kayu juga memacu daun (batang berhampiran) daun dan oleh itu mentolerir pemangkasan kuat. Langkah-langkah pemotongan perlu dijalankan pada hari yang kering, dilindungi. Ini menghalang penyambungan antara muka disebabkan oleh cahaya matahari yang berlebihan. Serangan kulat di permukaan amat dikurangkan oleh cuaca kering. Petua lain adalah dengan betul mengeringkan kotak kayu sebelum dipotong, yang sangat memudahkan kerja pemotongan. Adakah bentuk geometri dirancang, templat prefabrikated z. B. kadbod, sangat membantu. Tetapi juga dalam pelbagai templat dagangan tersedia. Potongan selalu dari atas ke bawah. Oleh itu, anda menyimpan gambaran keseluruhan apabila memotong. Untuk mengekalkan dedaunan yang padat, sangat penting untuk memotong semula pucuk dari tahun lepas. Pengeluaran pucuk kering atau sakit mengurangkan jangkitan kulat. Tempoh pemotongan optimum adalah antara April dan September. Potongan kemudian boleh menyebabkan pucuk yang baru dibentuk untuk berhenti masak dan membekukan pada musim sejuk.

Pemotongan yang betul dan bentuk yang sempurna menggembirakan penonton taman yang sangat besar.

boxwood penjagaan taman tanaman lindung nilai taman

Categories: landskap

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 + = 63