Takut Kucing: Inilah cara anda dapat mengatasi ailurophobia

Mengapa sesetengah orang takut kucing dan bagaimana mereka dapat diatasi?

 

Fobia di depan anjing entah bagaimana difahami. Mereka boleh menjadi sangat berbahaya. Tetapi kenapa seseorang perlu takut kepada kucing?

Ia adalah fakta bahawa ramai orang perlu hidup dengan ketakutan patologis seperti itu. Dalam perkara berikut, kita akan melihat beberapa kemungkinan sebab bagi kemunculan keadaan sedemikian. Lebih-lebih lagi, kita berurusan dengan strategi untuk mengatasinya.

Betapa berbahaya kucing?

Takut Pet Kucing Haiwan Kucing Domestik Berbahaya

Terdapat beberapa jenis ketakutan kucing. Ada yang takut bahawa mereka akan digigit dan tercalar. Selain itu, terdapat banyak ketakutan yang berkaitan dengan tahyul. Jadi, sesetengah orang panik kerana mereka percaya bahawa kucing hitam membawa nasib buruk.

Fakta menarik adalah bahawa fobia tersebar ke kucing di kalangan keperibadian dan diktator yang sangat kuat.

Menurut penyelidikan sejarah, Adolf Hitler, Genghis Khan, Napoleon Bonaparte, Gaius Julius Caesar, Lawrenti Beria, Benito Mussolini dan Alexander the Great semuanya menderita.

Apa yang kamu takut?

Takut Petua Pet Kucing Kucing dalam negeri atau kucing liar
Bentuk dan tahap ketakutan adalah berbeza. Sesetengah orang panik walaupun mereka melihat seekor kucing. Dia mungkin hilang, namun fobianya diaktifkan.

Orang lain takut kucing dalam keadaan tertentu. Sebagai contoh, anda enggan berada di dalam bilik yang sama dengan haiwan ini.

Bentuk yang paling teruk adalah ini di mana anda merasa cemas, walaupun anda memikirkan kucing.

Bagaimana mungkin takut timbul kucing?

Takut Pet Kucing Petua Sphynx kucing

Ketakutan kucing boleh berasal dari situasi konkrit yang berbeza. Mereka mempunyai gigitan, mendapat goresan atau menyaksikan serangan. Mungkin kucing melompat di muka anda? Pengalaman sedemikian terutamanya traumatik pada usia enam tahun. Kemudian ada peluang yang baik bahawa ia akan membawa kepada keadaan kecemasan yang kekal.

Pada usia ini, haiwan kelihatan lebih besar dan mereka dapat dilihat sebagai raksasa sebenar.

Situasi Konkrit - Kucing domestik menjadi liar

Takut Pet Kucing Pet PetangIbu bapa sendiri tidak boleh panik dalam situasi tersebut sendiri. Anda harus menerangkan kepada anak-anak kecil bahawa apa-apa yang buruk telah berlaku. Sekiranya anda mula panik sendiri dan pergi ke doktor tanpa alasan tertentu, anda memberi kesan kepada anak-anak anda bahawa anjing adalah sesuatu yang sangat buruk.

Takhayul dan kucing

Takut kucing mengatasi petua haiwan kesayangan

Adalah luar biasa betapa pengaruh takhayul kita mempengaruhi kita walaupun pada zaman moden ini. Kucing telah lama dibandingkan dengan ahli sihir dan makhluk jahat lain oleh gereja. Ini masih nampaknya menjejaskan ramai orang dan mereka membesar-besarkan akibat-akibat yang mungkin untuk memenuhi kucing atau membina rasa takut yang tidak senonoh terhadap kemalangan.

Bagaimana masalahnya dapat diatasi?

Takut Kucing Pet Kiat Kucing Domestik

Bagaimanakah kita dapat membebaskan diri dari ketakutan kita terhadap kucing? Bagi kebanyakan orang, ia tidak begitu sukar kerana ia mula-mula muncul. Anda benar-benar perlu mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menjalani kehidupan yang normal.

Bilakah bantuan profesional diperlukan?

Takut Pet Pet Kucing Tips Profesional

Tiada siapa yang memerlukan sekatan tambahan yang tidak perlu dalam hidup!

Tips Petua Kucing yang Takut

Langkah pertama ialah menentukan masa dan menyebabkan kebimbangan. Adakah itu dalam masa kecil anda atau kemudian? Adakah ketakutan anda dikaitkan dengan situasi yang berbahaya atau disebabkan oleh beberapa tahyul.

Kemudian anda harus cuba, dengan bantuan kawan dan kenalan, untuk realistik menilai situasi yang anda takut.

Bilakah ada sebab sebenar panik dan bila tidak ada apa-apa?

Takut kucing haiwan kesayangan dan kanak-kanak

Selepas mengatasi segala-galanya pada tahap logik, anda boleh bergerak ke langkah seterusnya, dengan perlahan mengatasi ketakutan fizikal kucing. Mula bermain dengan kucing yang tenang, membelai mereka. Kenali reaksi mereka dan cuba berurusan dengan mereka. Jangan lupa: anda adalah pasukan yang lebih kuat!

Menghilangkan ketakutan kucing

Takut Pet Kucing Haiwan berbahaya kepada kucing

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − 39 =