Híres építészek – 4 erős és tehetséges nõ mernek

4 másik híres építész, aki szintén nő

Lina Bo Bardi, Anne Tyng, Norma Merrick Sklarek, Denise Scott Brown - négy híres női építészek, akik előkészítették az utat a globális stílus az építészetben

A híres építészek körében a nők neve ritkaság még a modern időkben is. A téma volt a tabu a 19. és a 20. század közepén. A hölgyeknek meg kellett teremteniük az erős férfi támogatást a tervezés és az építészet területén, még akkor is, ha nagyon tehetségesek voltak.
A híres építészek és tervezők sok munkája elképzelhetetlen a nők hozzájárulása nélkül. Ők felelősek számos társadalmi innovációért ezen a területen, ami magyarázható az őszintebb női természetük.
A négy hölgy, akinek ezt a cikket szentelték, méltó helyet érdemelnek a híres építészek között, és létfontosságú szerepet játszottak a globális stílusok életrajzukon keresztül történő fejlődésében. Ez az egyedülálló életrajzoknak köszönhető, amelyek ugyanakkor erős kapcsolatot mutattak ki Európa és az USA között, ugyanakkor hosszú távú tartózkodásra, munkára vagy eredetére vonatkoztak más kontinenseken.

Lina Bo Bardi

híres építészek nők lina bo bardi

Az olasz Lina Bo Bardi sok időt töltött Brazíliában és dolgozott. Ezt részben háttérbe szorította a futuristák, mint Oscar Niemeyer. Lina Bo Bardi sok építész emlékére maradt, aki mindig az embereknek tekinti elsőnek a munkáját.
Gyönyörű építészeti munkákat tervezett, melyeket a lakosok nagyon népszerűek.

Lina Bo Bardi 1914-ben született, és a Római Építészeti Egyetemen szerzett diplomát. Ott 1942-ben nyitotta meg saját irodáját. Röviddel ezután egy bombázási raidben elpusztult. Ez a kis megrendelések számával arra késztette őket, hogy más területeket keressenek saját megvalósításukhoz.
1943-ban felajánlotta a Domus magazin vezetőjének helyzetét.

A tervezett társalgóban a tehetséges építész

híres építészek nők lina bo bardi társalgó
1946-ban Brazíliába ment, ahol öt év után honosított. A Sao Plaolo-i Művészeti Múzeum tervezésével megbízást kapott. Később Latin-Amerika egyik legfontosabb épülete lett. A formatervezést számos radikális elem jellemzi, köztük az egyik első brazíliai szék.
1948-ban Lina Bo Bardi megalapította a Studio Studiod'Arte Palmát egy másik olasz építészettel. Együtt rétegelt lemezből és egyéb tipikus brazil anyagokból készült bútorokat terveztek.
1951-ben tervezte az üvegházat, saját lakóhelyét és a modernista építészet első mesterművét Brazíliában.

híres építészek női lina bo bardi bútorok

Az 50-es években Lina Bo Bardi által tervezett tál széket Arper készítette

híres építészek nők lina bo bardi tálas szék arper1958-ban a Bahia-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatójaként hívták, Salvador da Bahiában. A katonai puccs után 1964-ben visszatért Sao Paolo-ba, és attól a pillanattól kezdve, amikor a tervét nagyban megkönnyítette. Ezt a késői munkát "arquiteturapobre" -ként (rossz építészet) írta le.

Anne Tyng

híres építészek anne tyng louis kahn

Anne Tyng szintén méltó helyet érdemel a híres építészek nevében. 1920-ban született Kínában a püspöki templom misszionáriusainak családjában. Ez lényeges szerepet játszott Louis Kahn designjában, akivel lányt kapott.
1942-ben felvételt nyert a Harvard Graduate School of Design-ba, és az egyik első nő volt. Tanult Walter Gropius-szal és a diploma megszerzése után számos irodában dolgozott New York-ban. Philadelphiába költözött, hogy Stonorovért dolgozzon & Kahn dolgozni.

Modern építészet és tökéletes geometria

híres építészek anne tyng modern építészet

Az építész mindig gyengének mutatkozott a platinikus szilárd anyagok számára

híres építészek anne tyng Platonic test
Miután a vállalat szétesett, folytatta a Kahn munkáját. Soha nem épített fel önálló épületet, de Kahn iránti szenvedélyét a geometriára osztotta, és ez létfontosságú volt a munkájához. Sokan Anne Tyng-re utalnak múzsájukra.
Művei, amelyeket nagy hatással volt rá, a TrentonBath House és a Yale Art Gallery is.

Norma Merrick Sklarek

híres építészek norma merrick sklarek modern építészet

Norma Merrick Sklarek számos úttörő szerepet játszott az építészet területén. Ő volt az első afro-amerikai, aki engedélyt kapott erre a szakmára, az első Kaliforniában és az Amerikai Építészettudományi Intézet első női tagja is.
Harlemben született, Norma Merrick Sklarek megnehezítette a New York-i vállalatokkal való együttműködést. Még a Columbia Egyetemen végzett végzettség sem volt elég ahhoz, hogy legyőzzék az afrikaiakkal szembeni előítéleteket. Végül munkát végzett a SkidmoreOwings-ben&Merill.
1960-ban Kaliforniába költözött, hogy dolgozhasson a Gruen Associates-nél. Nagyon nagy nyomást gyakorolt ​​a nemére és bőrszínére. E nehézségek ellenére ezek gyorsan nőtt a hierarchia és volt igazgatója a cég 1966-ban Pályája során ő szerzett hírnevet, mint egy kiváló projekt építész diplomáját rendszeresen nagy projektek. A kulcsfontosságú példák közül kettő a Los Angeles-i 1. terminál és az amerikai nagykövetség építése Tokióban. Mindkettőnek időre és korlátozott költségvetésre kellett rájönnie.

Az 1. terminál történelmi épülete a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren

híres építészek norma merrick sklarek terminál egy los angeles

Az amerikai nagykövetség Tokióban

híres építészek amerikai követség tokyo norma

Norma Merrick Sklarek 1980-ban elhagyta a Gruenand Associates céget, és hamarosan Sklarek, Siegel és Diamond céget alapított. Történelmileg ez maradt az első sikeres női-csak üzlet.
Norma Merrick Sikerével Sklarek különleges munkát végzett a fajproblémák leküzdésében.

Denise Scott Brown

híres építészek denise scott barna

Denise Scott Brown és férje, Robert Venturi, hatalmas hatással volt a 20. századi építészet és formatervezés fejlődésére. A szemlélet teljes változása e témában hírnevet adott, de sok kritikát is. A XX. Század közepétől sokan a modernizmusra és a várostervezésre vonatkozó nézeteit befolyásolták.
Az akkori diszkrimináció jellemzője az volt, hogy a férje 1991-ben elnyerte a Pritzker-díjat, és őt még nem is említették.

Az építész férje, Robert Venturi

híres építészek denise scott barna robert venturi

1931-ben született Észak-Rhodesiában. Tanult építészetet Dél-Afrikában és Londonban. 1958-ban költözött Kaliforniába, az első férje, Robert Scott Brown mellett. Egy évvel később autóbalesetben halt meg.
1960-ban a Pennsylvaniai Egyetemen szerzett diplomát. Ő is rendelkezik egy kari taggal. Itt találkozott jövőbeli férjével és partnereikkel, Robert Venturival.

Denise és Robert kreatív munkát végez

híres építészek denise scott barna robert venturi projekteket

Denise Scott Brown sokat utazott, és elterelte a várostervezés és -architektúra iránti érdeklődést, ahol még mindig nem sok népszerűséget élveztek. Nagy hatással volt Los Angelesre és Las Vegas-ra.
Steven Izenour férjével és városi kutatójával közösen a Las Vegas-i tanulás: az architektúra elfelejtett szimbolikája című könyv szerzője. A könyvet németül lefordítják a Las Vegas-i tanulás: az üzleti város ikonográfiája és építészeti szimbolikája (Bauwelt Foundations) címmel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 67