Poznati arhitekti – 4 jake i talentirane žene se usuđuju

4 drugih poznatih arhitekata koji su također žene

Lina Bo Bardi, Anne Tyng, Norma Merrick Sklarek, Denise Scott Brown - četiri poznate ženske arhitekte koji su pionirirali globalni stil arhitekture

Ženska imena među poznatim arhitektima rijetkost su iu modernim vremenima. Tema je bila tabu u 19. i sredinom 20. stoljeća. Dame su imale potrebu za snažnom muškom podrškom da se razvijaju na području dizajna i arhitekture, čak i ako su bili vrlo talentirani.
Mnoga djela poznatih arhitekata i dizajnera nezamisliva su bez doprinosa žena. Oni su odgovorni za mnoge društvene inovacije na ovom području, koje se mogu objasniti njihovom više suosjećajnom ženskom prirodom.
Četiri dame kojima je ovaj članak posvećeni zaslužuju vrijedno mjesto među poznatim arhitektima i odigrali su ključnu ulogu u razvoju globalnih stilova kroz svoje biografije. To je zbog njihovih jedinstvenih biografija, koje istodobno imaju jake veze između Europe i SAD-a, ali istodobno su bile povezane s dugim boravcima, radom ili porijeklom na drugim kontinentima.

Lina Bo Bardi

poznati arhitekti žene lina bo bardi

Talijanski Lina Bo Bardi je proveo mnogo vremena u Brazilu i radio. Djelimično su zasjenili futuristi poput Oscara Niemeyera. Lina Bo Bardi je ostala u sjećanje na mnoge kao arhitekta koji uvijek smatra ljudima prvi prioritet u svom radu.
Planirala je lijepa arhitektonska djela, koja su bila vrlo popularna od strane stanovnika.

Lina Bo Bardi rođena je 1914. godine i diplomirala na Sveučilištu arhitekture u Rimu. Tamo je otvorila svoj ured 1942. godine. Ubrzo nakon toga uništena je u bombaškom napadu. To, zajedno s malim brojem narudžbi, dovodi ih da potraže druga područja za vlastitu realizaciju.
Godine 1943. ponudila mu se mjesto čelnika časopisa Domus.

Talentirani arhitekt u svojoj dizajniranoj dnevnoj stolici

poznati arhitekti žene lina bo bardi lounge stolica
Godine 1946. otišla je u Brazil, gdje je naturalizirana nakon pet godina. Postavljena je s planiranjem Umjetničkog muzeja u Sao Plaolou. Kasnije je postala jedna od najvažnijih građevina takve vrste u Latinskoj Americi. Njegov dizajn karakterizira niz radikalnih elemenata, uključujući jednu od prvih modernih stolaca u Brazilu.
Godine 1948. Lina Bo Bardi otvorila je Studio Studiod'Arte Palma zajedno s još jednim talijanskim arhitektom. Zajedno su dizajnirali namještaj od šperploče i drugih tipičnih brazilskih materijala.
Godine 1951. osmislila je staklenik, vlastito prebivalište i prvi remek-djelo modernističke arhitekture u Brazilu.

poznati arhitekti žene lina bo bardi namještaja

Zlatna stolica koju je dizajnirao Lina Bo Bardi tijekom 50-ih godina napravila je Arper

poznati arhitekti žene lina bo bardi zdjela stolica arperPozvana je 1958. godine kao ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Bahia u Salvadoru da Bahia. Nakon vojnog udara vratila se u Sao Paolo 1964. godine, a od tog trenutka na njenom je dizajnu uvelike pojednostavljena. Opisuje taj kasni posao kao "arquiteturapobre" (loša arhitektura).

Anne Tyng

poznati arhitekti anne tyng louis kahn

Anne Tyng također zaslužuje vrijedno mjesto pod imenima poznatih arhitekata. Rođena je u Kini 1920. godine u obitelji misionara biskupske crkve. To je odigralo bitnu ulogu u dizajnu Louka Kahna s kojim je dobila kćer.
Godine 1942. primljena je na Harvard Graduate School of Design i bila je jedna od prvih žena tamo. Studirala je s Walterom Gropiusom, a nakon diplome radila je u mnogim uredima u New Yorku. Preselila se u Philadelphiju da radi za Stonorov & Kahn radi.

Moderna arhitektura i savršena geometrija

poznati arhitekti i moderna arhitektura

Arhitekt je uvijek imao slabost za platonske krute tvari

poznati arhitekti anne tyng platonic tijelo
Nakon što se tvrtka raspala, nastavila je raditi za Kahn. Nikad sama nije izgradila zgradu, ali je podijelila Kahnovu strast za geometrijom, a to je bilo ključno za njegov rad. Mnogi se odnose na Anne Tyng kao svoju muza.
Njezina djela, na kojima je snažno utjecala, uključuju TrentonBath House i Yale Art Gallery.

Norma Merrick Sklarek

poznati arhitekti norma merrick sklarek moderne arhitekture

Norma Merrick Sklarek odigrala je mnoge pionirske uloge na području arhitekture. Bila je to prvi afroameričar koji je dobio dozvolu za ovu profesiju, prvu u Kaliforniji i prvu žensku članicu Američkog instituta za arhitekte.
Rođen u Harlemu, Norma Merrick Sklarek imala je teško raditi s tvrtkama iz New Yorka. Čak ni diplome na Sveučilištu Columbia nije bilo dovoljno da prevladaju predrasude prema njoj kao afrički Amerikanac. Naposljetku, dobila je posao u SkidmoreOwingsu&Merill.
Godine 1960. preselila se u Kaliforniju kako bi radila za Gruen Associates. Tu je osjećala neizmjeran pritisak zbog njezinog roda i boje kože. Unatoč tim poteškoćama, brzo je odrastao u hijerarhiji i postao direktor tvrtke 1966. Tijekom svoje karijere zaradio je ugled izvrsnog projektnog arhitekta koji redovito dovršava velike projekte. Dva od ključnih primjera su Terminal 1 u LA i zgrada Američkog veleposlanstva u Tokiju. Obojica su ih morali ostvariti pod pritiskom vremena i ograničenim proračunima.

Povijesna zgrada Terminala 1 na Međunarodnoj zračnoj luci u Los Angelesu

poznati arhitekti norma merrick sklarek terminal jedan los angeles

Američko veleposlanstvo u Tokiju

poznati arhitekti usa veleposlanstva tokyo norma

Norma Merrick Sklarek napustio je tvrtku Gruenand Associates 1980. godine, a nedugo zatim osnovala je Sklarek, Siegel i Diamond. Povijesno gledano, ovo je ostalo prvo uspješno poslovanje samo za žene.
Norma Merrick Sa svojim uspjehom, Sklarek je napravio poseban posao nadvladavanja problema utrke.

Denise Scott Brown

poznati arhitekti denise scott smeđe

Denise Scott Brown, zajedno sa suprugom Robertom Venturijom, imala je ogroman utjecaj na razvoj arhitekture i dizajna 20. stoljeća. Ukupna promjena perspektive na ovu temu donijela je njezinu slavu, ali i puno kritika. To je utjecalo na mnogobrojne stavove o modernizmu i urbanom dizajnu sredinom 20. stoljeća.
Obilježja diskriminacije u to doba bila je činjenica da je njezin suprug osvojio Pritzkerovu nagradu 1991. godine i nije ni spomenuta.

Arhitekt sa svojim suprugom Robertom Venturijem

poznati arhitekti denise scott smeđa robert venturi

Rođena je 1931. godine u sjevernoj Rodeziji. Studirala je arhitekturu u Južnoj Africi i Londonu. Godine 1958. preselila se u Kaliforniju, zajedno s prvim suprugom Robertom Scottom Brownom. Umro je u prometnoj nesreći godinu dana kasnije.
Godine 1960. završila je magisterij u planiranju na Sveučilištu Pennsylvania. Imala je i člana fakulteta. Ovdje je upoznala svog budućeg muža i partnera Roberta Venturija.

Denise i Robert rade kreativno

poznati arhitekti denise scott smeđa robert venturi projekata

Denise Scott Brown puno je putovao i širio interes za urbanističkim dizajnom i arhitekturom, gdje još uvijek nisu uživali veliku popularnost. Imala je snažan utjecaj u Los Angelesu i Las Vegasu.
Zajedno sa svojim suprugom i urbanim istraživačem Stevenom Izenourom autor je emblematskog teorijskog rada Učenje iz Las Vegasa: Zaboravljeni simbolizam arhitektonskog oblika. Knjiga je prevedena na njemački pod naslovom Saznajte iz Las Vegasa: ikonografija i arhitektonska simbolika poslovnog grada (Bauwelt Foundations).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 32